Telefon: +36 1 214 3855


VILÁGOKON ÁT

Barangolás a metafizika birodalmában

Lőrincz Gabriella televíziós sorozata 12 részben


Filozofikus hangvételű ismeretterjesztő műsor, amely a spirituális világkép alapfogalmait magas színvonalon tolmácsolja. Az egyenként 52 perces filmekben hazai szellemi életünk kiválóságai szólalnak meg a minden ember közös sorsát érintő témákban. A körültekintően válogatott gazdag képi és zenei illusztrációk a megértés elmélyítését segítik elő.

 


A műsor létrejöttének körülményeiről

A sorozat első jelentkezése a Magyar Televízió M2 csatornáján 1999 tavaszán történt, amikor a Közművelődési Főszerkesztőség három műsor elkészítését tette lehetővé. (Aki a bizalmat megelőlegezte: Péterffy András filmrendező, a szerkesztőség akkori vezetője)

A televízió vezetésében bekövetkező változás az ősztől tervezett folytatást meghíúsította, mentorunk még egy, a negyedik műsor elkészültét tudta kiharcolni, ezt követően a sorozat négy év kényszerpihenőt tartott.

Az 1999-es év során vetített filmek:
1) Az anyag: káprázat, vagy valóság?
2) Polaritás: a kétarcú valóság
3) Őselemek, őstörvények: a mindenség
pillérei
4) Tér, idő, tudat: dimenziók hálója

Új filmek készítésére 2004-ben nyílt lehetőség, (ezúttal Sugár Ágnes kooprodukciós igazgató jóvoltából), így három új rész és téma kerülhetett képernyőre.


A 2004-es év során vetített filmek címei:

5) Az élet lehelete: céllal, céltalanul?
6) Az érző élet
7) A tudatos élet

A 2004-es év végére a műsorok megjelentek videokazettán a Mokép gondozásában.

A 2005-ös év fordulatot hozott, amennyiben Sugár Ágnes kooprodukciós igazgató további 5 rész elkészítésére kötött szerződést az alkotókkal, másrészt az új filmek létrejöttét a kulturális tárcától és az NKA-tól kapott támogatás is segítette.

A 2006-os évben az 5 új film premierje előtt – hetente futó sorozatként – megismétlésre került a sorozat első hét része is, így három hónapon keresztül az immár 12 részesre kiegészült alkotást láthatták a nézők. Az M2-n, a „Filmidő” sávban, - Péterffy András jóvoltából - este 9-kor vetített sorozat megtalálta közönségét, a nézettségi mutatók fokozatosan növekedtek, az időszak közepétől kezdve 40-50 ezres nézőszám alakult ki, ami a megszokott 10-12 ezres számhoz képest látványos eredmény.

2006 nyarán a Pilis Print Kiadónál - Zelei Pál ötletének köszönhetően – elkezdődtek a sorozat könyv formában való megjelentetésének munkálatai, amelynek eredménye a 2007 március elején megjelent szép kiállítású könyv. Címe azonos a filmsorozatéval.

Szintén 2007 márciusában az üzletekbe került a sokak által várt DVD -változat is, amely 3 külön dvd - lemezen tartalmazza a 12 filmet, és az Extrát.

A DVD a Mokép, az MTV és az Indicator ZRT. gondozásában látott napvilágot.

2006-tól napjainkig a sorozat rendhagyó továbbélése figyelhető meg. Előadásokkal egybekötött vetítés-sorozat vette kezdetét az art mozikban és művelődési központokban Szolnokon, Szentendrén, Budapesten, Sopronban, Pécsett, Jászberényben, Budakalászon stb.

Vetítések

 

 

á Vissza a főoldalra
Témakörökâ