Telefon: +36 1 214 3855

2006 ősze óta vidéki és budapesti felkéréseknek eleget téve „film-szemináriumokat” tartunk, melyek során hetente vagy kéthetente vetítéssel egybekötött elemző beszélgetéseket rendezünk a filmben szereplő előadók valamelyikével, és a közönséggel.

Az alkotókkal való személyes találkozók, illetve a téma elmélyítésének és alaposabb megértésének folyamata hétről-hétre a „szellemi rokonság” érzésével ajándékozza meg a résztvevőket, s nyújt maradandó élményt számukra.

A film-szemináriumok tartására irányuló igényt a következő e-mail címen fogadjuk:
velemeny@vilagokonat.hu

Előzmények:

2006 szept. - dec.-ig SZOLNOK, Tisza P'Art mozi
2007 jan. - márc.-ig SZENTENDRE P'Art mozi
2007 ápr - jún.-ig BUDAPEST Imladris Kulturális Központ
2007 szept. - nov.-ig BUDAPEST Imladris K.K.
2008 jan. - márc.-ig SOPRON Liszt F. Kulturális Központ
2008 szept. - dec.-i SOPRON Liszt F. K. K.
2009 márc. - ápr.-ig BUDAPEST Tabán mozi
2010 jan. - márc.-ig PÉCS Művészetek és Irodalom Háza
2011 jan. - márc.- ig PÉCS Dominikánus Ház
2013 jan. 2014 márc.-ig  JÁSZBERÉNY Városi Könyvtár
2014 márc.- nov.-ig BUDAKALÁSZ Kós Károly Művelődési Ház
2017 feb. - ápr.- ig Martfű Városi Művelődési Központ

Ízelítő az egyik film-szeminárium programjából:

„VILÁGOKON ÁT”

Barangolás a metafizika birodalmában

Film-szemináriumok Lőrincz Gabriellával és meghívott vendégekkel létezésünk nagy kérdéseiről   vasárnap esténként

A Tabán mozi már többször is felvette műsorára az erdetileg 12 részes,  filmesszé-sorozatot, ezúttal azonban hat filmet választott ki mélyebb témaelemzés céljából.

 

2009 Március 22. vasárnap 18.00.-kor

Az élet lehelete: céllal, céltalanul?

Áll-e valamilyen szellemi erő, vagy rendező elv az általunk ismert világ hátterében, vagy vakvéletlenek önkénye vetett minket abba az állapotba, amit életnek nevezünk?
Tartható-e még mindig a materialisztikus szemlélet kizárólagossága? Miben ragadható meg  életünk lényege és célja? Miért fontos tudni, mi az a „pszi-mező”?

A filmben megszólalók: Dr. Tóth Tibor informatikus, Grandpierre Attila csillagász, Dúl Antal teológus, Paulinyi Tamás parakutató, Mireisz László filozófus

Meghívott vendég: Grandpierre Attila csillagász, asztrofizikus, író, zenész

 

2009 Március 29. vasárnap 18.00-kor

 

Az érző élet

A megszületéssel az élővilág minden egyes képviselője a túlélés parancsának kényszerítő erejét is magára veszi, s ezzel belép a „létforgatagba”, ami a szükségletek kielégítéséért folytatott szüntelen harcot jelenti.  Vajon miért van ez így? S e küzdelemben hogyan bánunk magunkkal és másokkal - legyen az növény, állat, ember, -  tiszteljük-e bennük az egyszeriség, az elevenség csodáját, vagy pusztán törekvéseink eszközeként tekintünk rájuk?

A filmben megszólalók: Dúl Antal teológus, Tasi István kultúrantropológus, Hankiss Elemér szociológus, Müller Péter író

Meghívott vendég: Tasi István kultúrantropológus

 

 

2009 Április 5. vasárnap 18.00-kor

 

A tudatos élet

Itt a Földön egyedül az ember az, akire a magasabb tudatosság, - mint lehetőség – bízva van. Csupán mi, emberek vehetjük észre, hogy a létezésnek távlatai és fokozatai vannak, s hogy tekintetünket magasabb horizontokra is emelhetjük. Kérdés: élünk-e ezzel az adománnyal? Azzá válunk-e, akik lehetnénk?

A filmben megszólalók: Müller Péter író, Sári László kelet-kutató, Mireisz László filozófus, Bakos Attila filozófus, Dúl Antal teológus

Meghívott vendég: Dúl Antal teológus, Hamvas Béla életművének örököse

 

 

2009 Április 11. szombat (!) 18.00

Vágyaink világa: kísértések örvényében

Minden, amit az ember létrehoz, vágyaiban gyökerezik. Hajtóereje táplálja akaratunkat, teremti meg cselekedeteinket, legyen az építés, vagy rombolás. Tudjuk-e uralni vágyainkat, fékezni szenvedélyeinket? Milyen tanulságot őriz a mítoszok világa az olyan ősi vágyakról, mint a tudásvágy, vagy a halhatatlanság sóvárgása? Miként változnak át vágyaink életidőnk során?

A filmben megszólalók: Bagdy Emőke pszichológus, Tarr Bence László kultúrantropológus, Domján László agykontroll-oktató,  Dúl Antal teológus

Meghívott vendég: Tarr Bence László kultúrantropológus, buddhista tanító

2009 Április 19. vasárnap 18.00-kor

 

 

Elménk birodalma: tudat, módosult tudat

Metafizikai barangolásunk újabb részében az ember azon kivételes helyzetével foglalkozunk, amelyet az egyedül rá jellemző értelem biztosít számára. Honnan származnak gondolataink? Van-e közük a kozmosz elektromágneses jeleihez? Mi a tudati háttérhorizont? Hányféle módosult tudatállapot érhető el és mi célból? Hogyan segít szellemünk gyógyításában a jóga?

A filmben megszólalók: Lednyiczky Gábor bioinformatikus, Váradi Tibor vallásbölcsész, Dr. Daubner Béla pszichiáter, Paulinyi Tamás para-kutató, Dúl Antal teológus

Meghívott vendég:Paulinyi Tamás parakutató, író, Szintézis Szabadegyetem igazgató

 

 

2009 Április 26. vasárnap 18.00-kor

 

Sorsunk kódjai: szabadság vagy determináció?

Ezúttal fő kérdésünk: milyen erők alakítják az emberi sorsot, létezik-e determináció, mire terjed ki szabadságunk? Mit jelent a hindu kultúrából ismert „karma” fogalma?  Korlátoz-e, vagy felszabadít bennünket a fogyasztói társadalom? Mi a különbség a belső és a külső szabadság között?

A filmben megszólalókDr. Czeizel Endre genetikus, Hankiss Elemér szociológus, Rácz Géza filozófus, Dúl Antal teológus,  Popper Péter valláspszichológus

Meghívott vendég: Rácz Géza filozófus, védikus tanító

 

 

Szerkesztő-rendező: Lőrincz Gabriella

 

A jegyek ára előadásonként : 1200 Ft        Jegyek rendelhetők a TABÁN MOZIBAN
                                                                        Tel: 356-8162 ; taban@budapestfilm.hu

 

á Vissza a főoldalra
Alkotókâ